Wednesday, July 14, 2010

Jeli Pelangi

Resepi Jeli Pelangi


Bahan-bahan :
Jeli A
21 gm serbuk agar-agar
280 gm gula pasir
1450 ml air
1/2 sudu kecil perisa pandan
Pewarna merah dan biru - dicampur ketika menuang agar-agar di dalam acuan

Jeli B
20 gm serbuk agar-agar
350 gm gula pasir
1100 ml air
400 ml santan
1/2 sudu perisa durian ( ikut suka )
Pewarna kuning - dicampur ketika menuang agar-agar di dalam acuan

CARA MEMBUATNYA :
  1. Masak bahan-bahan bagi jeli A (kecuali warna) hingga larut dan mendidih.
  2. Masak bahan-bahan bagi jeli B (kecuali warna) hingga larut dan mendidih.
  3. Sediakan acuan seperti acuan kek dam, tetapi tinggi sedikit.
  4. Bancuhkan sedikit agar-agar dengan empat warna berasingan dan letakkan di bahagian bawah acuan berselang seli sebagai asas.
  5. Setelah asasnya keras, tuangkan santan kira-kira 300 ml dan setelah separuh keras, masukkan pembahagi acuan biarkan sehingga agar-agar keras.
  6. Tuangkan agar-agar warna-warna lain ke dalam acuan mengikut citarasa sendiri asalkan warnanya berselang seli.
  7. Setelah semua agar-agar keras, angkat pembahaginya dan tuangkan baki agar-agar perisa pandan atau durian sehingga habis. Hiaskan jika suka.

0 Comments:

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP