Thursday, September 30, 2010

Apom Manis Aiskrim

Resepi Apom Manis Aiskrim ( Apam Bunga Comel)
Bahan-Bahan :
200gm tepung gandum
200gm gula halus
1 sudu teh ovalette
2 biji telur
150ml aiskrim soda
1 sudu teh esen vanila
Beberapa pewarna
Kertas putih

CARA MEMBUAT :
  • Putar gula bersama telur sehingga putih gebu. Masukkan ovalette dan esen vanila.
  • Kacau rata dan masukkan tepung. Akhir sekali masukkan aiskrim soda. Putar sehingga sebati.
  • Bahagikan adunan kepada beberapa warna. Sementara itu sedikan kun dari kertas putih.
  • Paipkan adunan kedalam bekas kun. Kukus lebih kurang 15 minit. Sedia untuk dimakan.

** Adunan ini rasanya manis, boleh kurangkan gula hanya 150gm.

Pisang Muda Masak Lemak

Resepi Pisang Muda Masak Lemak Kuning
Bahan-bahan :
8 biji pisang muda - dibuang kulit luar dan dihiris kecil
6 biji bawang kecil - dikisar
2sm kunyit hidup - dikisar
50gm ikan bilis _ ditumbuk kasar
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
500ml santan pekat
1/2 helai daun kunyit - dicarik
Sedikit soon - direndam
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
  •  Pisang direbus seketika terlebih dahulu.
  • Masak santan bersama bahan kisar dan biarkan masak seketika.
  • Kemudian masukkan ikan bilis, serbuk kunyit, serbuk lada hitam. Kacau rata.
  • Setelah itu masukkan pisang, soon dan daun kunyit. Biarkan masak dengan api sederhana. Kacau sentiasa.
  • Setelah pisang empuk, masukkan garam secukupnya. Tutup api dan sedia dihidang.

Ayam Goreng Madu

Resepi Ayam Goreng Madu
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam ( bersihkan dan potong 12)
3 tangkai cili merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
5 ulas  bawang merah - kisar
3 sudu besar minyak masak
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
3 sudu besar madu

CARA MENYEDIAKAN :
  1. Goreng ayam dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan cili kisar, sos tomato, sos cili dan madu. Kacau rata sehingga mendidih.
  4. Setelah itu, masukkan ayam tadi. Tambah garam secukup rasa.
  5. Kacau seketika , angkat dan hidangkan.

Udang Goreng Mentega

Resepi Udang Goreng Mentega
Bahan-Bahan :
Udang
1 batang serai
1 tangkai lada merah
1 tangkai lada hijau
2 ulas bawang putih
Sedikit daun kari
1 sudu mentega
Sedikit tepung jagung
1 butir telur
Minyak untuk menggoreng
Garam secukup rasa

CARA MEMBUAT :
  • Cincang serai, lada merah, lada hijau, bawang putih dan daun kari sehingga halus.
  • Celupkan udang ke dalam telur dan tepung jagung lalu digoreng.
  • Tumiskan bahan bahan yang dicincang bersama mentega sehingga bangkit baunya.
  • Masukkan udang yang telah digoreng dan sedikit garam.
  • Sedia untuk dihidang.

Friday, September 24, 2010

Rendang Daging Minang

Resepi Rendang Daging Minang
Bahan-bahan :
1 kg daging
4 labu bawang besar (kisar)
10 ulas bawang merah (kisar)
10 ulas bawang putih (kisar)
2 sm halia (kisar)
2 sm lengkuas (kisar)
5 batang serai (kisar)
15 tangkai cili kering (kisar)
20 tangkai cili padi (kisar)
100 gm kerisik
3 helai daun kunyit (racik)
4 helai daun limau purut (racik)
2 helai daun selom (racik)
4 sudu besar minyak
500 gm santan
Sedikit garam dan gula

CARA MENYEDIAKAN :
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan bawang besar sehingga kekuningan. Kemudian masukkan pula bahan-bahan kisar yang lain dan kacau sehingga garing.
  2. Seterusnya, masukkan daging bersama santan, garam, dan gula.
  3. Renehkan atas api sederhana sehingga air daging kering sambil kacau sekali-sekala.
  4. Setelah itu masukkan kerisik bersama daun kunyit, daun limau purut dan daun selom.
  5. Kacau rata , setelah daging empuk angkat dan hidang.

Ayam Goreng Ketumbar

Resepi Ayam Goreng Ketumbar
Bahan-bahan :
1 ekor ayam - potong 8
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar ketumbar - kisar kasar
1 sudu besar jintan putih
1 ulas bawang merah    - kisar
2 ulas bawang putih      - kisar
1 sm halia                     - kisar
1 sm lengkuas               - kisar
1 biji telur
3 sudu besar tepung beras

CARA MENGGORENG :
  1. Bersihkan ayam dan toskan.
  2. Kemudian perapkan ayam bersama semua bahan yang telah dicampur di atas selama 30 minit.
  3. Setelah itu goreng dan boleh dihidang.

Nasi Lemak Kukus

Resepi Nasi Lemak Kukus

Bahan-bahan ;
1kg beras siam 9bersihkan dan rendam 2 jam)
3 cawan pati santan
3 helai daun pandan
1 labu bawang besar - dimayang halus

CARA MENGUKUS :
  • Terlebih dahulu masakkan santan bersama sedikit garam, bawang dan daun pandan. Ketepikan.
  • Kemudian, panaskan air kukusan dan kukus beras beras yang direndam tadi selama 15 minit.
  • Setelah itu masukkan beras ke dalam santan yang telah dimasak tadi dan perap selama 10 - 15 minit.
  • Seterusnya, tapis beras yang sudah bersantan dan kukus sekali lagi.
  • Baki santan yang tinggal juga turut dikukus dan direnjiskan pada nasi lemak tadi.
Enak dimakan ketika masih panas bersama sambal tumis, ayam goreng, ikan bilis goreng dan juga hirisan timun.

Kuih Ros atau Kuih Goyang

Resepi Kuih Ros atau Kuih goyang

Bahan-Bahan :
500 gm tepung beras
4 cawan santan - bergantung juga pada kepekatan
2 sudu teh garam
1 biji telur

CARA MEMBUATNYA :
  • Kesemua bahan di campurkan dan gaul rata. Pastikan gula hancur dan tepung tidak bergentil. Adunan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Tapis adunan.
  • Panaskan kuali. Panaskan 'mould' kuih ros dalam minyak panas terlebih dahulu barulah dicelup dalam adunan. Celupan hendaklah tidak memenuhi atas 'mould'.
  • Angkat mould dan masukkan dalam kuali. Goyang-goyangkan mould sehingga kuih terlepas dari mould. Bila sudah kekuningan bolehlah di angkat.

Triangle Marble Cookies

Resepi Triangle Marble Cookies
Bahan-Bahan :
1 1/2 cawan tepung naik sendiri.
1/2 cawan tepung beras
1/2 sudu teh serbuk penaik

1 cawan nestum  - dikisar
1/2 cawan gula kastor
250 gm buttercup

Coklat masakan secukupnya.
Coklat putih secukupnya.

 CARA MEMBUATNYA :
  1. Ayak tepung naik sendiri, tepung beras dan serbuk penaik bersama.
  2. Pukul buttercup dan gula kastor hingga sebati. Masukkan nestum dan campuran tepung tadi. Adun sama sehingga sebati.
  3. Masukkan dalam loyang dan bakar sehingga masak. Keluarkan dan sejukkan.
  4. Sementara itu cairkan coklat masakan secara double boiler. Sapukan coklat atas biskut tadi. Sejukkan.
  5. Setelah cokat mengeras boleh lah dipotong segitiga. Hiaskan di atasnya dengan coklat putih.

Apam Gula Hangus

Resepi Apam Gula Hangus

Bahan-Bahan :

Bahan A
150gm gula
200gm marjerin
200ml air

Bahan B
300gm tepung
150gm gula
2 sudu kecil soda bikarbonat
2 biji telur
1 tin susu cair

CARA MEMBUAT :
  • Masak bahan A hingga larut. Ketepikan.
  • Pukul telur bersama telur hingga larut.
  • Masukkan susu cair. Adun sebati. Campurkan tepung, soda bikarbonat. Adun lagi hingga sebati.
  • Satukan bahan A ke dalam adunan tadi. Gaul rata. Masukkan dalam acuan dan kukus hingga masak.

Thursday, September 23, 2010

Butter Cup Cakes

Resepi Butter Cup Cakes
Bahan-Bahan :
260 gm mentega
1/2 cawan susu
4 biji telur
250 gm gula kastor
200 gm tepung naik sendiri
60 gm tepung gandum

Bahan Untuk Aising
3 cawan gula aising
2 biji putih telur
Jus lemon

CARA MEMBUAT :
  • Pukul mentega bersama gula sehingga adunan sebati. Kemudian tambahkan telur sebiji demi sebiji. Elakkan memukul telur secara berlebihan.
  • Masukkan pula tepung. Gaul lagi sehingga adunan menjadi sebati. Masukkan pula susu dan kacau lagi. Letakkan adunan di dalam cawan kertas yang kecil.
  • Bakar di dalam ketuhar selama 15 minit sehingga masak.
  • Untuk menyediakan aising, pukul gula aising sehingga sebati. Kemudian masukkan putih telur dan jus lemon, pukul sehingga adunan menjadi lembut.
  • Bahagikan gula aising kepada beberapa bahagian dengan berbagai warna kegemaran. Hiaskan diatas kek dan letakkan gummy bear sebagai hiasan.

Puding Suji

Resepi Puding Suji


Bahan-bahan :
2 liter susu segar
300gm gula
200gm tepung suji
8 biji kuning telur
10gm garam

CARA MEMBUAT :
  • Didihkan susu segar di atas api yang sederhana.
  • Kemudian masukkan pula tepung suji dan kacau adunan tersebut sehingga menjadi sebati.
  • Masukkan pula gula dan garam.
  • Akhir sekali, masukkan kuning telur dan kacau lagi sehingga adunan sebati.
  • Apabila adunan telah mendidih, masukkan ia ke dalam acuan dan sejukkan di dalam peti sejuk.
  • Hidang dengan potongan buah-buahan dan disiram sos strawberi.

Pai Daging & Cendawan

Resepi Pai Daging & Cendawan

Bahan-bahan :
1 paket pastri paff beku, dibiarkan pada suhu bilik.
Parsli cincang untuk hiasan

Inti :
500g daging, dipotong dadu kecil
1 sudu besar tepung gandum
Sedikit garam dan lada
370ml susu sejat
100g kacang pea hijau beku
100g lobak merah potong dadu
100g bawang merah dicincang
1/2 sudu teh herba rosemary
10 cendawan shiitake dihiris tebal
2 sudu besar mentega

CARA MENYEDIAKANNYA :
  1. Gris dulang pai bulat 8" dan ketepikan.
  2. Untuk membuat ini pai, perapkan daging dengan garam dan lada, taburkan tepung gandum. Panaskan mentega dalam kuali dan goreng daging selama 3 minit. Keluarkan dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali tadi, masukkan bawang merah dan rosemary. Goreng sehingga harum. Masukkan cendawan dan lobak merah. Masak lebih kurang 3 minit.
  4. Masukkan susu sejat, daging. Biarkan merenih sehingga susu memekat. Akhir sekali masukkan kacang pea dan tuang ke dalam dulang pai.
  5. Canaikan pastri paf setebal 3mm dan tutupkan dulang pai. Belah dibahagian tengah dan bakar di dalam ketuhar pada suhu 220C selama 10minit atau sehingga pastri kembang dan berwarna perang keemasan.
  6. Taburkan parsli cincang di atas pai dan hidangkan segera.

Rendang Tok

Resepi Rendang Tok

Bahan-bahan :
1 kg daging - dipotong lapan
1 liter santan
200 gm bawang merah - dihiris
100 gm bawang putih   - dihiris
1 sm halia                    -  dihiris
1 sm lengkuas              -  dihiris
125 gm kerisik
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 batang serai  (hiris dan titik)
2 sudu besar serbuk kari
1/2 keping gula kabung
Sedikit garam
20 hirisan kelapa


CARA MEMBUAT :
  • Masukkan semua bahan ( kecuali hirisan kelapa) ke dalam kuali. Masak dengan api perlahan sehingga kering. Paling cepat dua jam atau sehingga masak.
  • Padam api dan masukkan hirisan kelapa. Kacau rata dan angkat.

Ikan Lampam Masak Tempoyak

Resepi Ikan Lampam Masak Tempoyak

Bahan-bahan :
1 ekor ikan lampam
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
2 sudu besar tempoyak
1 helai daun kunyit
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
500 ml air
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
  • Ikan dibersihkan.
  • Bawang merah, bawang putih dan cili merah di tumbuk sedikit, jangan sampai halus.
  • Masukkan air kedalam periuk dan masukkan bahan yang ditumbuk tadi serta serbuk kunyit.
  • Masak kuah hingga mendidih.
  • Masukkan tempoyak, daun kunyit dan ikan. Didihkan lebih kurang lima minit, bolehlah di angkat.

Ketam Rendang Pedas

Resepi Ketam Rendang Pedas

Bahan-bahan :
1 kg ketam
3 sudu besar cili kisar
6 biji bawang merah  -  dikisar
4 ulas bawang putih   -  dikisar
4 batang serai            -  dikisar
1 sm kunyit                -  dikisar
500 ml santan kelapa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK :
  • Tumis bahan-bahan yang dikisar serta cili sehingga naik baunya.
  • Masukkan santan dan masak sehingga kuahnya menjadi pekat. Semasa memasak, hendaklah dikacau selalu agar tidak pecah minyak.
  • Masukkan ketam dan kacau selalu hingga kuahnya agak-agak kering. Angkat dan bolehlah di hidang.

Sotong Masak Kicap

Resepi Sotong Masak Kicap


Bahan-Bahan :
500 gm sotong putih  - dibersih dan dipotong
1 sm halia                   -  dimayang
4 biji bawang merah    -  dimayang
4 ulas bawang putih    -  dimayang
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu besar kicap pekat
Air asam jawa secukupnya
3 biji cili merah          - dipotong kasar
2 biji bawang besar   -  dipotong kasar
Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK :
  • Tumis bahan-bahan yang dimayang sehingga naik bau.
  • Masukkan sotong dan kacau rata. Biarkan di atas api sehingga sotong agak kering.
  • Masukkan air asam jawa, kicap, serbuk lada sulah, bawang besar dan cili merah yang di potong kasar.
  • Kacau rata dan angkat.

Wednesday, September 22, 2010

Ikan Goreng Sambal

Resepi Ikan Goreng Sambal

Bahan-bahan :
Ikan (ikut pilihan) -  dibersihkan dan digoreng biasa.
1/2 cawan lada kisar
2 labu bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih  -  dikisar
1 sudu besar sos cili
Sedikit garam
Serbuk perasa - jika suka
Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK :
  1. Panaskan minyak, tumis lada kisar dan bawang yang telah dikisar hingga naik bau.
  2. Masukkan sos cili, garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
  3. Masukkan ikan goreng, balik-balikkan. Setelah masak bolehlah di angkat.

Daging Masak Merah

Resepi Daging Masak Merah

Bahan-Bahan :
Daging - dipotong ikut cita rasa dan direbus seketika ( simpan air rebusan )
8 tangkai cili kering  -  dikisar halus
5 ulas bawang merah  - di kisar halus
3 ulas bawang putih  -  dikisar halus
2 sm halia                -  di kisar halus
1 labu bawang besar  -  dihiris nipis bulat-bulat
2 sudu kicap pekat
3 sudu sos cili Thai
Sedikit Garam & Gula
Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK :
  1. Tumbuk daging yang telah direbus seketika. Jangan sampai hancur.
  2. Tumis bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau dan letakkan air rebusan daging.
  3. Masukkan daging dan biarkan seketika. Masukkan bawang besar.
  4. Masukkan kicap, sos cili Thai, garam dan gula. Kacau rata. Tunggu hingga daging agak kering dan masak bolehlah di hidang.

Asam Pedas Ikan Pari

Resepi Asam Pedas Ikan Pari

Bahan-Bahan :
2 keping ikan pari sederhana besar
2 senduk cili kering  - dikisar
2 ulas bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih  - dikisar
1 inci kunyit              - dikisar
1/2 inci belacan         - dikisar
1 cawan air asam jawa
2 batang serai - dititik
3 helai daun limau purut
3 tangkai daun kesum
Sedikit lada hitam
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Minyak masak untuk menumis

CARA MEMASAK :
  1. Ikan dibersihkan terlebih dahulu.
  2. Tumis bahan yang telah dikisar bersama tadi hingga garing dan baik bau.
  3. Masukkan air asam jawa, garam dan serbuk perasa. Biarkan hingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan ikan, serai dan daun limau purut. Tambahkan daun kesum dan lada hitam. Biarkan mendidih dan ikan masak, siap untuk di hidang.

Tuesday, September 21, 2010

Biskut Kelapa Rangup

Resepi Biskut Kelapa Rangup Honey Star

 Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikabornat
1/4 sudu kecil garam halus

1 cawan parutan kelapa kering - di kisar lagi supaya lagi halus
1/2 cawan nestum - di kisar halus
200 gm mentega
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan gula perang
1/4 cawan serbuk koko
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
Nestle Honey Star - untuk hiasan

CARA PENYEDIAAN :
  1. Pukul mentega , gula halus dan gula perang hingga sebati
  2. Masukkan esen vanila dan telur kedalam adunan tadi. Pukul hingga sebati.
  3. Sementara itu ayak tepung gandum, tepung jagung, soda bikarbonat dan serbuk penaik. Satukan bahan-bahan ini.
  4. Masukkan adunan tepung kedalam adunan pertama. kaup balikkan campuran tadi hingga menjadi doh.
  5. Canai dan terap mengikut pilihan sendiri. Sapukan kuning telur di atas biskut dan hias dengan honey star.

Note : Resepi asal dari 'Nestle' tetapi telah di ubah suai dengan selera sendiri. 

Kek Batik

Resepi Kek Batik

Bahan-bahan :
250 buttercup - 1 buku
4 biji telur - pukul kembang
1/2 kilo biskut marie - dipecah empat
2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan air
1 sudu besar nescafe
3 sudu besar serbuk koko

CARA-CARA MEMBUATNYA :
  1. Panaskan butter dalam periuk sehingga cair.
  2. Masukkan gula dengan 1 cawan air kedalam periuk yang mengandungi butter. Kacau hingga gula larut dan sebati.
  3. Bancuh nescafe dengan 1/2 cawan air.
  4. Apabila butter dan gula sudah sebati masukkan bancuhan nescafe dan serbuk koko.
  5. Masukkan telur yang sudah di pukul tadi kedalam periuk. Kacau rata sehingga sebati. Bila sudah agak likat masukkan biskut marie. Kacau rata pastikan api telah di tutup.
  6. Tuang ke dalam bekas dan tekan-tekan hingga padat. Sejukkan. Boleh di potong bila sudah keras.

Note : Resepi , terima kasih Kak Ha.

Kuih Tepung Pelita

Resepi Kuih Tepung Pelita

Bahan-Bahan :
250 gm tepung beras
60 gm gula pasir
125 ml pati santan
Sedikit air daun pandan @ pes pandan
Sedikit garam
Sedikit isi jagung manis
Sedikit air panas
Kelongsong daun pandan @ daun pisang


CARA MEMBUATNYA :
  1. Tepung beras dibahagi dua. Satu bahagian (A)  dan satu lagi (B) .
  2. Campurkan bahagian (B) dengan pati santan dan sedikit garam. Bahagian (A) pula dibancuh dengan air panas dan air daun pandan. Masukkan isi jagung manis. Ketepikan.
  3. Didihkan air dalam pengukus. Letakkan kelongsong di dalam pengukus.
  4. Masukkan satu sudu kecil gula pasir ke dalam setiap kelongsong. Tuangkan adunan (A) anggaran setengah kelongsong tersebut. Kukus sekejap hingga adunan mula membeku.
  5. Kemudian, tuangkan pula adunan (B) ke atas adunan (A) dan kukus hingga masak.

Kek Sultanas ( Kek Buah-Buahan Campur )

Resepi Kek Sultanas ( Kek Buah-buahan Campur )


Bahan-Bahan :
500 gm gula
250 gm mentega
6 biji telur - dipukul perlahan
240 gm tepung naik sendiri
240 gm tepung gandum
2 sudu kecil rempah kek
1 sudu kecil esen vanila
1.2 kg Sultanas Big Sister ( Buah-buahan campur )
250 ml jus mangga
125 ml jus oren

CARA PENYEDIAANNYA :
  1. Campurkan mentega, gula, jus buahan serta kismis. Kacau di atas api sederhana.
  2. Apabila sejuk masukkan telur satu persatu, tepung gandum, tepung naik sendiri, rempah kek serta esen vanila. Kacau hingga sebati.
  3. Tuangkan ke dalam acuan dan bakar selama 1 1/2 jam dengan suhu 160C atau sehingga masak.
  4. Potong setelah sejuk dan boleh di hidang.

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP