Thursday, September 23, 2010

Ikan Lampam Masak Tempoyak

Resepi Ikan Lampam Masak Tempoyak

Bahan-bahan :
1 ekor ikan lampam
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
2 sudu besar tempoyak
1 helai daun kunyit
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
500 ml air
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
  • Ikan dibersihkan.
  • Bawang merah, bawang putih dan cili merah di tumbuk sedikit, jangan sampai halus.
  • Masukkan air kedalam periuk dan masukkan bahan yang ditumbuk tadi serta serbuk kunyit.
  • Masak kuah hingga mendidih.
  • Masukkan tempoyak, daun kunyit dan ikan. Didihkan lebih kurang lima minit, bolehlah di angkat.

0 Comments:

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP