Friday, September 24, 2010

Kuih Ros atau Kuih Goyang

Resepi Kuih Ros atau Kuih goyang

Bahan-Bahan :
500 gm tepung beras
4 cawan santan - bergantung juga pada kepekatan
2 sudu teh garam
1 biji telur

CARA MEMBUATNYA :
  • Kesemua bahan di campurkan dan gaul rata. Pastikan gula hancur dan tepung tidak bergentil. Adunan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Tapis adunan.
  • Panaskan kuali. Panaskan 'mould' kuih ros dalam minyak panas terlebih dahulu barulah dicelup dalam adunan. Celupan hendaklah tidak memenuhi atas 'mould'.
  • Angkat mould dan masukkan dalam kuali. Goyang-goyangkan mould sehingga kuih terlepas dari mould. Bila sudah kekuningan bolehlah di angkat.

0 Comments:

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP