Tuesday, September 21, 2010

Kuih Tepung Pelita

Resepi Kuih Tepung Pelita

Bahan-Bahan :
250 gm tepung beras
60 gm gula pasir
125 ml pati santan
Sedikit air daun pandan @ pes pandan
Sedikit garam
Sedikit isi jagung manis
Sedikit air panas
Kelongsong daun pandan @ daun pisang


CARA MEMBUATNYA :
  1. Tepung beras dibahagi dua. Satu bahagian (A)  dan satu lagi (B) .
  2. Campurkan bahagian (B) dengan pati santan dan sedikit garam. Bahagian (A) pula dibancuh dengan air panas dan air daun pandan. Masukkan isi jagung manis. Ketepikan.
  3. Didihkan air dalam pengukus. Letakkan kelongsong di dalam pengukus.
  4. Masukkan satu sudu kecil gula pasir ke dalam setiap kelongsong. Tuangkan adunan (A) anggaran setengah kelongsong tersebut. Kukus sekejap hingga adunan mula membeku.
  5. Kemudian, tuangkan pula adunan (B) ke atas adunan (A) dan kukus hingga masak.

0 Comments:

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP