Thursday, September 23, 2010

Pai Daging & Cendawan

Resepi Pai Daging & Cendawan

Bahan-bahan :
1 paket pastri paff beku, dibiarkan pada suhu bilik.
Parsli cincang untuk hiasan

Inti :
500g daging, dipotong dadu kecil
1 sudu besar tepung gandum
Sedikit garam dan lada
370ml susu sejat
100g kacang pea hijau beku
100g lobak merah potong dadu
100g bawang merah dicincang
1/2 sudu teh herba rosemary
10 cendawan shiitake dihiris tebal
2 sudu besar mentega

CARA MENYEDIAKANNYA :
  1. Gris dulang pai bulat 8" dan ketepikan.
  2. Untuk membuat ini pai, perapkan daging dengan garam dan lada, taburkan tepung gandum. Panaskan mentega dalam kuali dan goreng daging selama 3 minit. Keluarkan dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali tadi, masukkan bawang merah dan rosemary. Goreng sehingga harum. Masukkan cendawan dan lobak merah. Masak lebih kurang 3 minit.
  4. Masukkan susu sejat, daging. Biarkan merenih sehingga susu memekat. Akhir sekali masukkan kacang pea dan tuang ke dalam dulang pai.
  5. Canaikan pastri paf setebal 3mm dan tutupkan dulang pai. Belah dibahagian tengah dan bakar di dalam ketuhar pada suhu 220C selama 10minit atau sehingga pastri kembang dan berwarna perang keemasan.
  6. Taburkan parsli cincang di atas pai dan hidangkan segera.

0 Comments:

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP