Monday, October 18, 2010

Puding Keledek

Resepi Puding Keledek
BAHAN-BAHAN :
300 gm ubi keledek ( warna kuning/oren)
150 gm tepung ubi
100 gm gula kastor
300 ml santan pekat
1/2 sudu kecil garam
1/2 biji kelapa parut
1/2 sudu kecil garam

CARA MEMBUAT :
  1. Ubi keledek dibuang kulit dan potong kecil-kecil. Kukus atau rebus  selama 30 minit atau sehingga ubi keledek empuk
  2. Masukan ubi keledek tadi ke dalam bekas pengadun bersama tepung ubi dan gula kastor. Adun hingga sebati dan doh menjadi gebu.
  3. Tuangkan santan dan garam. Adun sebati.
  4. Tuangkan adunan kedalam acuan kecil. Kukus selama 15 minit atau sehingga masak.
  5. Setelah masak, biarkan sejuk sebelum di keluarkan dari acuan.
  6. Sementara itu, gaulkan kelapa parut dengan garam hingga sebati. Kukus selama 20 minit dan biarkan sejuk.
  7. Gaulkan kelapa kukus tadi bersama puding keledek semasa menghidang.
Resepi : Chef Agnes Chong

** Kelapa dikukus terlebih dahulu agar kelapa parut tidak mudah basi. ( lebih tahan lama )

0 Comments:

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP