Friday, October 1, 2010

Pulut Panggang

Resepi Pulut Panggang
Bahan-bahan :
300 gm beras pulut
1/2 cawan santan pekat
Sedikit garam
Daun pisang (dilayur)
Lidi @ stapler

Bahan Inti :
1/2 biji kelapa muda parut
100 gm udang kering - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih -  dikisar
1 batang serai          -  dikisar
1 sudu kecil serbuk kunyit
Sedikit garam

CARA MEMBUAT :
  1. Pulut direndam semalaman. Kemudian tanak bersama santan dan garam hingga masak. Sejukkan.
  2. Untuk Inti : Gaulkan bahan yang dikisar berserta serbuk kunyit dan kelapa parut hingga sebati. Kemudian goreng tanpa minyak hingga masak. sejukkan.
  3. Ambil sedikit pulut dan ratakan di atas daun pisang. Letakkan ini di dalam dan gulung kemas. cucuk bahagian hujung daun dengan lidi atau 'stapler' hujungnya.
  4. Buat sehingga habis. Panggang di atas bara hingga garing.

0 Comments:

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP