Wednesday, October 20, 2010

Steamed Fresh Shrimp Dumpling

Resepi Steamed Fresh Shrimp Dumpling

Bahan- bahan Inti :
500 gm isi udang
38 gm sengkuang cina - cincang halus
20 gm tepung jagung

Bahan untuk kulit :
150 gm tepung sagu
20 gm tepung jagung
150 gm air panas

Bahan perasa :
10 gm garam
12 gm serbuk perasa
20 gm gula
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecul serbuk lada sulah.

CARA MEMBUAT :
  • Campurkan isi udang dengan bahan-bahan perasa. Tumis hingga wangi.
  • Kemudian masukkan sengkuang cina dan tepung jagung. Kacau hingga rata. Angkat dan ketepikan seketika.
  • Dalam bekas lain ayak tepung sagu dan tepung jagung. Tuangkan air panas dan kacau dengan cepat hingga menjadi doh yang lembut. hati-hati jangan sampai bergentel.
  • Canai doh dan bahagikan kepada beberapa bahagian kecil. Canai setiap satu bahagian kecil menjadi bentuk bulat.
  • Ambil sedikit inti dan letakkan di atas doh. Doh dilipat dua dan buatkan bahagian tepinya seperti kulit kerang. ( mcm kuih pau)
  • kukus selama tiga minit dan hidang semasa panas.

0 Comments:

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP