Thursday, September 30, 2010

Apom Manis Aiskrim

Resepi Apom Manis Aiskrim ( Apam Bunga Comel)
Bahan-Bahan :
200gm tepung gandum
200gm gula halus
1 sudu teh ovalette
2 biji telur
150ml aiskrim soda
1 sudu teh esen vanila
Beberapa pewarna
Kertas putih

CARA MEMBUAT :
  • Putar gula bersama telur sehingga putih gebu. Masukkan ovalette dan esen vanila.
  • Kacau rata dan masukkan tepung. Akhir sekali masukkan aiskrim soda. Putar sehingga sebati.
  • Bahagikan adunan kepada beberapa warna. Sementara itu sedikan kun dari kertas putih.
  • Paipkan adunan kedalam bekas kun. Kukus lebih kurang 15 minit. Sedia untuk dimakan.

** Adunan ini rasanya manis, boleh kurangkan gula hanya 150gm.

0 Comments:

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP