Thursday, September 30, 2010

Pisang Muda Masak Lemak

Resepi Pisang Muda Masak Lemak Kuning
Bahan-bahan :
8 biji pisang muda - dibuang kulit luar dan dihiris kecil
6 biji bawang kecil - dikisar
2sm kunyit hidup - dikisar
50gm ikan bilis _ ditumbuk kasar
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
500ml santan pekat
1/2 helai daun kunyit - dicarik
Sedikit soon - direndam
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
  •  Pisang direbus seketika terlebih dahulu.
  • Masak santan bersama bahan kisar dan biarkan masak seketika.
  • Kemudian masukkan ikan bilis, serbuk kunyit, serbuk lada hitam. Kacau rata.
  • Setelah itu masukkan pisang, soon dan daun kunyit. Biarkan masak dengan api sederhana. Kacau sentiasa.
  • Setelah pisang empuk, masukkan garam secukupnya. Tutup api dan sedia dihidang.

0 Comments:

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP