Wednesday, October 20, 2010

Steamed Seaweed Roll

Resepi Steamed Seaweed Roll

Bahan-bahan :
500 gm isi ikan tenggiri
5 keping rumpai laut
50 gm daung bawang

Bahan-bahan perasa :
10 gm garam
12 gm tepung
24 gm gula
1 sudu minyak bijan
1/2 sudu serbuk lada sulah
10 gm tepung jagung

CARA MEMBUAT :
  • Ambil isi ikan, masukkan kedalam mangkuk.
  • Satukan bahan-bahan perasa. Renjis air dan gaul hingga sebati.
  • Ambil 200 gm adunan ikan tadi, dan letakkan di atas rumpai laut. Kemudian taburkan daun bawang. Gaul hingga lembut.
  • Canai adunan ikan tadi dan gulung. Kemudian kukus selama 10 minit.
  • Setelah masak, keluarkan dari pengkukus dan potong lapan bahagian. Hidangkan semasa masih panas.

0 Comments:

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP