Friday, July 8, 2011

Coklat Bar

Mari kita buat coklat bar kita sendiri . Anda boleh letak kekacang, kismis atau bubble rice di dalam coklat bar anda...Ikut pilihan dan kesukaan anda .... Tapi saya lebih gemar letak bubble rice sebab crispyyyyyyyyyy .


Bahan - Bahan :
300g coklat hitam/coklat susu ( ikut suka )
40g bubble rice ( dipanggang sikit )
10g kulit limau ( jika suka )
200g coklat hitam ( untuk menyalut )

Cara-Cara :
1. cairkan coklat hitam/coklat susu dan tuang selapis ( anggaran 1/4 acuan ) kedalam acuan dan biarkan SEPARA sejuk.
2. Sementara itu gaulkan bubble rice dan kulit limau kedalam coklat hitam untuk menyalut yang telah dicairkan. Gaul rata. Tuangkan kedalam acuan yang telah disisi separa coklat tadi.
 3. Bersihkan tepi-tepi acuan . Biarkan beku sepenuhnya.
4. Setelah beku biasanya coklat bar di balut dengan aluminium foil untuk pembungkusan. Dan dibalut dengan kertas pembalut yang berwarna warni...





* Coklat Bar Buatan Sendiri

Sunday, June 19, 2011

Minggu Roti

Masih dalam minggu roti. Minggu ketiga kursus pembuatan roti anjuran giatmara - Program 1Malaysia.
 Minggu Sconnes dan Donat - Donat you!!!

Donut you!!! lembut sungguh donut nie.. Smua nak letak topping sampai tak ingat nak buat donat biasa tu, salut gula....

Ni la Sconnes - maybe orang malaysia kurang sikit Sconnes ni...

Sunday, June 12, 2011

Kursus Pembuatan Roti

Kursus Pembuatan Roti minggu kedua. Minggu ni kami masih membuat Soft Ban tapi resepi yang berlainan.. Selain itu kami juga membuat Mexican Ban - ni ala-ala Papa Roti gitu.... aroma kopi masa membakar sungguh menggoda, rasanya  sedappp......

Tenung jer ke? Hehehe dah siap sementara tunggu membakar mulalah berchit-chat... :)
Soft Ban :


Mexican Ban - Coffee Topping

Sunday, May 29, 2011

Program Latihan 1Malaysia

Program Latihan 1 Malaysia GIATMARA adalah merupakan  latihan / kursus kemahiran berkonsepkan pembelajaran sepanjang hayat (Lifelong Learning / 3L) yang dilaksanakan di GIATMARA secara Modular.

Kursus Pembuatan Roti 1Malaysia adalah anjuran giat mara di tempat saya. Ada kesempatan dan minat saya menghadiri kursus ini.. Minggu pertama kami mmebuat Soft Ban. Dari Soft Ban ni boleh di jadikan berbagai-bagai bentuk roti ada inti atau tanpa inti.  Semua kita buat sendiri sambil di pantau tenaga pengajar. Seronok bila berkumpul dengan kawan-kawan baru  sambil menguli doh. Hehehe..


 Inilah hasil kerja kami berkumpulan.. Sebenarnya kami dibahagi kepada 4 kumpulan, seramai 3-4 orang satu kumpulan...
Acara membentuk Soft Ban ... macam-macam idea keluar. Heheh yang dah expert tu tunjuk lah skill kat kengkawan... Pintal pintal jangan tak pintal... yang tengah tu Zima, nak buat roti pintal, dia sebenarnya dah punya kedai roti pun...

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP