Jeli Pelangi
Resepi Jeli Pelangi
Bahan-bahan :
Jeli A
21 gm serbuk agar-agar
280 gm gula pasir
1450 ml air
1/2 sudu kecil perisa pandan
Pewarna merah dan biru - dicampur ketika menuang agar-agar di dalam acuan
Jeli B
20 gm serbuk agar-agar
350 gm gula pasir
1100 ml air
400 ml santan
1/2 sudu perisa durian ( ikut suka )
Pewarna kuning - dicampur ketika menuang agar-agar di dalam acuan
CARA MEMBUATNYA :
- Masak bahan-bahan bagi jeli A (kecuali warna) hingga larut dan mendidih.
- Masak bahan-bahan bagi jeli B (kecuali warna) hingga larut dan mendidih.
- Sediakan acuan seperti acuan kek dam, tetapi tinggi sedikit.
- Bancuhkan sedikit agar-agar dengan empat warna berasingan dan letakkan di bahagian bawah acuan berselang seli sebagai asas.
- Setelah asasnya keras, tuangkan santan kira-kira 300 ml dan setelah separuh keras, masukkan pembahagi acuan biarkan sehingga agar-agar keras.
- Tuangkan agar-agar warna-warna lain ke dalam acuan mengikut citarasa sendiri asalkan warnanya berselang seli.
- Setelah semua agar-agar keras, angkat pembahaginya dan tuangkan baki agar-agar perisa pandan atau durian sehingga habis. Hiaskan jika suka.
0 Comments:
Post a Comment