Friday, October 1, 2010

Murtabak Berinti Daging

Resepi Murtabak Berinti Daging
Bahan-bahan :
600 gm tepung gandum
1 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam
Air secukupnya

Bahan Inti :
300 gm daging cincang
5 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih  - di tumbuk
1/2 sudu kecil jintan putih - ditumbuk
1/2 sudu teh serbuk kari
2 biji bawang besar - dihiris
2 biji cili merah        - dihiris
1 tangkai daun sup   - dihiris
1 biji telur
Sedikit minyak masak.
Sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :
  • Satukan tepung gandum dan gula pasir. Satukan garam dengan air. Tuang ke adunan tepung dan gaul hingga lembut. Ketepikan.
  • Panaskan minyak masak dan tumis bahan yang ditumbuk. Masukkan serbuk kari, garam dan bahan-bahan yang dihiris. Bila agak kering pecahkan sebiji telur. Masak hingga kering.
  • Ambil sedikit adunan dan canaikan nipis-nipis(mcm buat roti canai). Masukkan inti, lipat empat persegi dan goreng hingga masak.

0 Comments:

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP