Coklat Strawberry
CARA MEMBUAT INTI :
- Panaskan air dan madu dengan kaedah double boiler.
- Setelah cair, masukkan coklat putih. Kacau hingga sebati lalu masukkan jem strawberri.
- Sejukkan inti sebelum digunakan.
50 gm coklat putih kompaun - dicairkan & dicampurkan dengan sedikit pewarna hijau.
300 gm coklat putih kompaun - dicairkan & dicampurkan dengan sedikit pewarna merah/merah jambu.
CARA MEMBUAT COKLAT :
- Tuangkan coklat putih berwarna hijau untuk membuat tampok buah. Sejukkan.
- Tuangkan setengah coklat putih berwarna merah, sapukan keliling acuan supaya menjadi kelongsong.
- Bekukan dalam peti sejuk sebentar. Kemudian paipkan jem strawberry kedalam kelongsong. Bekukan lagi.
- Tutup kelongsong dengan coklat putih warna merah sepenuhnya. Bekukan lagi. Boleh keluarkan dari acuan setelah beku.
Resepi Homemade Chocolate