Daging Masak Merah
Bahan-Bahan :
Daging - dipotong ikut cita rasa dan direbus seketika ( simpan air rebusan )
8 tangkai cili kering - dikisar halus
5 ulas bawang merah - di kisar halus
3 ulas bawang putih - dikisar halus
2 sm halia - di kisar halus
1 labu bawang besar - dihiris nipis bulat-bulat
2 sudu kicap pekat
3 sudu sos cili Thai
Sedikit Garam & Gula
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK :
- Tumbuk daging yang telah direbus seketika. Jangan sampai hancur.
- Tumis bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau dan letakkan air rebusan daging.
- Masukkan daging dan biarkan seketika. Masukkan bawang besar.
- Masukkan kicap, sos cili Thai, garam dan gula. Kacau rata. Tunggu hingga daging agak kering dan masak bolehlah di hidang.
0 Comments:
Post a Comment