Thursday, September 23, 2010

Rendang Tok

Resepi Rendang Tok

Bahan-bahan :
1 kg daging - dipotong lapan
1 liter santan
200 gm bawang merah - dihiris
100 gm bawang putih   - dihiris
1 sm halia                    -  dihiris
1 sm lengkuas              -  dihiris
125 gm kerisik
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 batang serai  (hiris dan titik)
2 sudu besar serbuk kari
1/2 keping gula kabung
Sedikit garam
20 hirisan kelapa


CARA MEMBUAT :
  • Masukkan semua bahan ( kecuali hirisan kelapa) ke dalam kuali. Masak dengan api perlahan sehingga kering. Paling cepat dua jam atau sehingga masak.
  • Padam api dan masukkan hirisan kelapa. Kacau rata dan angkat.

0 Comments:

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP