Kuih Tepung Pelita
Bahan-Bahan :
250 gm tepung beras
60 gm gula pasir
125 ml pati santan
Sedikit air daun pandan @ pes pandan
Sedikit garam
Sedikit isi jagung manis
Sedikit air panas
Kelongsong daun pandan @ daun pisang
CARA MEMBUATNYA :
- Tepung beras dibahagi dua. Satu bahagian (A) dan satu lagi (B) .
- Campurkan bahagian (B) dengan pati santan dan sedikit garam. Bahagian (A) pula dibancuh dengan air panas dan air daun pandan. Masukkan isi jagung manis. Ketepikan.
- Didihkan air dalam pengukus. Letakkan kelongsong di dalam pengukus.
- Masukkan satu sudu kecil gula pasir ke dalam setiap kelongsong. Tuangkan adunan (A) anggaran setengah kelongsong tersebut. Kukus sekejap hingga adunan mula membeku.
- Kemudian, tuangkan pula adunan (B) ke atas adunan (A) dan kukus hingga masak.
0 Comments:
Post a Comment