Friday, September 24, 2010

Rendang Daging Minang

Resepi Rendang Daging Minang
Bahan-bahan :
1 kg daging
4 labu bawang besar (kisar)
10 ulas bawang merah (kisar)
10 ulas bawang putih (kisar)
2 sm halia (kisar)
2 sm lengkuas (kisar)
5 batang serai (kisar)
15 tangkai cili kering (kisar)
20 tangkai cili padi (kisar)
100 gm kerisik
3 helai daun kunyit (racik)
4 helai daun limau purut (racik)
2 helai daun selom (racik)
4 sudu besar minyak
500 gm santan
Sedikit garam dan gula

CARA MENYEDIAKAN :
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan bawang besar sehingga kekuningan. Kemudian masukkan pula bahan-bahan kisar yang lain dan kacau sehingga garing.
  2. Seterusnya, masukkan daging bersama santan, garam, dan gula.
  3. Renehkan atas api sederhana sehingga air daging kering sambil kacau sekali-sekala.
  4. Setelah itu masukkan kerisik bersama daun kunyit, daun limau purut dan daun selom.
  5. Kacau rata , setelah daging empuk angkat dan hidang.

0 Comments:

Quenari's Kitchen   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP